Klasiskais ķīnietis latvieša virtuvē

Standard

Kā jau lielai daļai tautiešu, arī mums piemīt niķis uzķerties uz atlaižu trikiem. Ja reiz cilvēki ir tā pacentušies, lai pievilinātu pircējus, tad mēs arī paklausīgi iepērkam vairumā dažādas vidēji vajadzīgas lietas. Vienā no tādām reizēm jau pasen atpakaļ sapirkāmies “rīsu nūdeles”. Un, tā kā jau kādu laiciņu tās bez uzmanības jau pavadījušas plauktā, nācās ieplānot tās iekļaut kādā ēdmaņā.

Pirmais, kas ienāca prātā – Saldskābā vista ar ananāsiem – mūsdienu latvieša virtuves klasika (savā ziņā pat oldskūls) ar nemainīgi labu garšu.

viss gatavs ar zaļumiem

Piezīme: Brīdinām (ja nu kāds lasa), ka pēc idejas šīs receptes paredzētas pašu lietošanai – blogs tapa ar domu saglabāt nākotnei tās receptes, ko esam gatavojuši un atzinuši par atcerēšanās vērtu. Un fotografējam tā, kā mākam (bet ja godīgi – tad nemākam, toties cenšamies gan :) ).

Sastāvdaļas (kopā sanāk 4 lielas porcijas):

Vistai un tās marinādei:

  • Vistas šķiņķi atkauloti, bez ādas – kādi 10 gb. (var aizstāt ar vistas fileju)
  • Sojas mērce – 3-4 ēdamkarotes
  • 3 daiviņas ķiploka, crushed
  • ingvera thumb sized gabaliņš, sarīvēts uz smalkākās rīves un vēl sakapāts
  • čili – puse, bez sēklām, sakapāts (jāpiemin, ka čili nebija īpaši ass)
  • kartupeļu ciete, 2-3 ēdamkarotes
  • svaigi malti pipari

Dārzeņi: 

  • 2 burkāni, sagriezti smalkos salmiņos
  • puscukini, sagriezts plānās ceturtdaļās
  • lielā konservēto ananāsu bundža (vēlams ripiņas, kuras pats var sagriezt mazākos gabalos; tādā veidā ananāss ir saturīgāks; bundžā esošo sulu neizliet – tā nepieciešama mērcei!)
  • puspaprika, sagriezta smalkos salmiņos
  • neliels sarkanais sīpols, smalki sakapāts (protams, var sagriezt arī ne pārāk smalki; atkarīgs no ēdāju sīpolmīlestības – Princesei Konsuellai tā nepiemīt)
  • 3-4 ķiplokdaivas, sasmalcinātas
  • pusčili, sakapāts
  • ingvera thumb sized gabaliņš, sarīvēts uz smalkākās rīves un vēl sakapāts
  • ķirštomāti (vēlams, bet nav obligāti), sagriezti uz pusēm

Mērcei:

  • konservēto ananāsu sula
  • tomātu pasta, 4 ēdamkarotes
  • sweet chilli sauce, dažas ēdamkarotes
  • saldā mango mērce, viena ēdamkarote
  • sojas mērce, 4-5 ēdamkarotes vai pēc garšas
  • zivju mērce (fish sauce), 1 ēdamkarote vai pēc garšas (nav obligāti)
  • ūdens, pusglāze
  • kartupeļu ciete, 1,5 ēdamkarotes

Pasniegšanai:

  • rīsu nūdeles – paka
  • nedaudz lociņu/koriandra/pētersīļu vai citu garšaugu pēc saviem ieskatiem
  • salāti pēc vēlēšanās

Pagatavošana:

1. Ne pārāk smalki sagriež vistas šķiņķīšus, pievieno čili, ingveru, ķiploku, sojas mērci, piparus un visu rūpīgi iemasē vistā. Pievieno kartupeļu cieti, samaisa un atstāj nedaudz iemarinēties (pilnīgi pietiek ar laiku, kas tiek pavadīts dārzeņu un mērces sagatavošanai).

???????????????????????????????

2. Sagriež dārzeņus un saliek atsevišķos trauciņos (ķiploku, sīpolu, ingveru un čili var likt kopā).

3. Samaisa kopā visas mērces sastāvdaļas, izņemot ūdeni un kartupeļu cieti. Ūdeni atsevišķā traukā labi sajauc ar kartupeļu cieti, pievieno pārējai mērcei. Pagaršo mērci un, ja nepieciešams, papildina to ar kādu no sastāvdaļām (mērcei jābūt pietiekami saldai un arī sāļai, jo dārzeņiem un nūdelēm garšvielas netiek pievienotas).

ķīnieša dārzeņi

4. Vokpannā ielej eļļu (rafinētu saulespuķu, vīnogu kauliņu vai citu, kas labi pacieš augstu temperatūru) un labi sakarsē. Pa nelielām porcijām (kopā man sanāca 4 cepieni) liek iekšā iemarinēto vistu un izcep gatavu (vēlams arī brūnu). Gatavos gabaliņus liek ar papīra dvieli izklātā šķīvī, lai notek liekās taukvielas. Kad visa vista sacepta, tad notīra piešprakšķējušo plīti un apkārt esošos katlus. :)

vista cepās

5. Pagatavo rīsu nūdeles atbilstoši pamācībai. Iesakām nūdeles pirms pagavatošanas salauzt īsākos gabalos, lai vieglāk tikt ar tām galā. Ja vēlas, pagatavo salātus (mums bija kāpostu mix, kas samīcīts kopā ar citrona sulu, saldo mango mērci, mandarīnu olīveļļu un nedaudz sāli; zinām, ka izklausās wierd, bet bija garšīgi un, galvenais, piestāvēja ķīnietim). 

6. Atkal sakarsē vokpannu. Pirmos uz straujas uguns/uz lielas elektrības :) nedaudz apcep sīpolus, ķiplokus, čili un ingveru (visu laiku jāmaisa); tad pieliek burkānus un nedaudz apcep. Tad pieliek cukīnī un apcep; pēc tam papriku un apcep (var dārzeņiem pieliet arī nedaudz sojas mērci, lai izceltu garšas (sounds fancy)). Kā pēdējos pieliek ananāsus, visu samaisa un pieliek vistu. Visu samaisa un uzkarsē.

dārzeņi ar vistu cepās

7. Pielej mērci un visu samaisa. Ļauj mērcei uzkarst un sabiezēt.

8. Pārbauda aizdomīgo klusumu – ko dara kaķis? :)

kaķis krīpo

9. Pieliek nūdeles un cenšas visu kārtīgi samaisīt.

viss kopā

10. Pārber ar sagrieztiem lociņiem (vai citiem zaļumiem pēc saviem ieskatiem) un pasniedz.

viss gatavs ar zaļumiem

Labu apetīti! :)

viss kopā šķīvī

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s