Variācija par vistas makhani

Standard

Tā kā pēdējā laikā mums iegaršojušās Indijas virtuves garšas īpatnības, tad ļoti nopriecājāmies februāra žurnāla “Četras sezonas” receptēm ar Indijas garšu. Viena no tām bija sviesta cāļa jeb Vistas makhani recepte.

Šo ēdienu pirmo reizi pagatavojām precīzi pēc receptes, bet šoreiz mazliet to variējām, pievienojot arī cukīni, marinētu papriku un sīpolus.

Lai gan receptes apraksts garš, tomēr pagatavošana ir vienkārša un rezultāts ir ļoti gards un sātīgs. :)

???????????????????????????????

Sastāvdaļas (daudzums tāds, ka trīs cilvēki var pārēsties un vēl paliek pāri):

Vistai:

  • vistas filejas (3-4 gb.); domāju, ka garša būtu vēl labāka, ja būsu atkauloti vistas šķiņķīši, bez ādas (~6gb.)
  • garšvielu maisījums Garam masala, 1 ēd.k.
  • sāls pēc garšas
  • eļļa cepšanai

Dārzeņi un mērce:

  • cukīni, 2 gb.
  • sīpols (mums bija vidēja izmēra sarkanais; droši vien der jebkāds)
  • marinētas apceptas paprikas, 2 gb.
  • 2 lielās bundžas tomātu savā sulā
  • 5 ķiploka daiviņas
  • ingvers, 1,5cm gabaliņš
  • kumīns, 2 ēd.k.
  • koriands, 2 ēd.k.
  • sinepju sēklas, 1 ēd.k.
  • brūnais cukurs, 1 ēd.k.
  • garšvielu maisījums Garam masala, 4 ēd.k.
  • graudu pipari, pusēd.k.
  • kurkuma, 1 tējk.
  • Indijas rieksti, 100 g
  • čili kaltēts un/vai čili pulveris (pēc garšas, bet lai jūt)
  • olīveļļa
  • nedaudz ūdens

Rīsiem:

  • basmati rīsi, 1 krūze (var arī brūnos vai savvaļas rīsus; tomēr iesakām gan izvairīties no paciņu rīsiem)
  • ūdens, 2 krūzes
  • safrāns, maza šķipsna VAI pustējkarote kurkumas
  • tējkarote piestā saspiesta kumīna
  • sāls

Pagatavošana:

1. Vistu sagriež nelielos gabaliņos, apber ar garam masala un sāli, pielej nedaudz olīveļļas un labi samaisa.

vista marinējas

2. Nomazgā un sagriež cukini palielos gabalos. Smalki sagriež sīpolu un arī cepto marinēto papriku. Sablenderē vai kā savādāk sasmalcina tomātus savā sulā (ja ir jau mazos gabaliņos, tad var sīkāk nesmalcināt; man gan vislabāk patika, ja tomāti bija pilnīgi viendabīgā masa).

3. Pannā sakarsē olīveļļu un apcep tajā vistu, līdz tā kļūst zeltaina (lai vista tiešām apcepas nevis sautējas, mēs to cepām divās porcijās). Vistu pārber bļodā.

vista apcepjas

Šajā pašā pannā olīveļļa apcep cukīni (arī cepām divās porcijās).

cukīni apcepjas

Piezīme. Ne vista, ne cukīni nav jācep līdz gatavi, jo tie tiks vēl sautēti līdz ar mērci.

4. Mērcei nomizo ķiploku un ingveru, ieliek blendera traukā.

ķiploks ar ingveru

Traukā pievieno arī kumīnu, sinepju sēklas, koriandru.

ķiploks, ingvers, sinepju sēklas, kumīns un koriandrs

Visu sablenderē. Lai to izdarīt būtu vieglāk, nedaudz pievieno arī olīveļļu un ūdeni.

5. Katliņā sakarsē eļļu. Pieliek sablenderēto ķiploku, ingvera un garšvielu pastu un nedaudz pakarsē (cenšas pārāk neuztraukties, ja maisījums pielīp pie katliņa dibena). Pievieno sīpolus un visu sautē. Kad var redzēt, ka ūdens iztvaikojis un/vai arī maisījums jau sāk pārlieku piecepties pie katliņa dibena, pievieno sablenderētos tomātus, garam masala, piestā saspiestus piparus, kurkumu, papriku,  čili piparus un sāli. Visu uz vidēja karstuma karsē 10 minūtes (ik pa laikam jāpamaisa; ja masa paliek pārāk bieza, tad nedaudz pielej ūdeni).

mērces sākums

6. Kamēr mērce karsējas, sablenderē Indijas riekstus.

sablenderēti indijas rieksti

Kad 10 minūtes pagājušas, pievieno sablenderētus Indijas riekstus, pieliek arī cukuru un sviestu. Pagaršo, vai nav nepieciešams pievienot vēl kādas garšvielas vai sāli (ja vajag, tad pievieno). Vāra vēl 5 minūtes.

7. Tagad var jau likt vārīties rīsus. Esam vairākas reizes pārliecinājušies, ka ļoti precīza ir Džeimija Olivera rīsu vārīšanas recepte – vienā traukā ieber rīsus (parasti izmantojam parasto kafijas krūzi) un pielej divus šos pašus traukus karsta ūdens. Works every time!

rīsi krūzē

Ar vienu krūzi pilnīgi pietiek 3 personām.

Mēs šoreiz izlēmām rīsus papildināt ar safrānu (tiesa, safrāns bija jau ilgi aizstāvējies mūsu mājās, tāpēc zaudējis savu izteikto garšu, bet krāsa palika; noteikti pamēģināsim vēlreiz, bet ar svaigāku safrānu). Neliela šķipsniņa safrāna jāieber ļoti siltā ūdenī un jāļauj nedaudz uzbriest. Pievieno visu rīsiem (jāievēro gan, ka tad jau sākotnēji šķidrums rīsiem jāpielej nedaudz mazāk). Atceras pievienot arī sāli! Kumīnu pievieno vai nu sasmalcinātu vārīšanās laikā, vai arī, kad rīsi gatavi, ar kumīnu tos apcep pannā.

rīsi ar safrānu gatavi

Iepriekš gatavojām pēc Četras sezonas idejas – izvārītus rīsus apcep pannā, kur jau iepriekš olīveļļā sakarsēts sasmalcināts kumīns un kurkuma. Arī bija ļoti gardi.

8. Cenšas nofotografēt kaķi (protams, neveiksmīgi, jo kaķis tieši šajā brīdī izlemj nomedīt fotoaparātu).

???????????????????????????????

9. Kad pagājušas 5 minūtes, kopš mērcei pievienoja Indijas riekstus, pievieno mērcei arī vistas fileju un cukīni un karsē visu vēl 15-25 minūtes, līdz vista gatava (filejai pietiek ar 15 minūtēm, šķiņķiem var arī visas 25 minūtes (iesakām tomēr skatīties individuāli)). Noteikti ik pa laikam jāpamaisa, kā arī vārīšanās vidū jāpagaršo, vai neprasās kādas garšvielas. Garšai jābūt spilgtai un ļoti, ļoti labai (par izskatu iesaku neuztraukties :).

makhani gatavs

Pasniedz kopā arī rīsiem (iesakām izmantot kādu no iepriekšējā punktā minētajām rīsu variācijām vai arī kādu citu, bet noteikti jāparūpējas, ka arī paši rīsi ir garšīgi un interesanti).

Labu apetīti! :)

???????????????????????????????

Piezīmes.

* Var pievienot arī citas piedevas (mums šoreiz nebija, bet būtu bijis ļoti forši, ja būtu):

  • Turku zirņi apcepti sviestā un garšvielu maisījumā Garam masala (ļoti garšīgi) un nedaudz tomātos savā sulā; var gan kaltētos iepriekš izmērcēt un izvārīt, gan ļoti labi der arī burciņu turku zirņi.
  • Lavašs, oriental bread vai tamlīdzīgas plakanmaizes, uzsildīti cepeškrāsnī (vēlams to sildīt, iepakojot samitrinātā cepampapīrā – tā maize būs silta, bet neizkaltīs) – ar šo var cūkoties, noplēšot gabaliņu un ar to mēģinot paņemt visas ēdiena sastāvdaļas un tad to visu dabūt iekšā mutē (īpaši tā cūkoties patīk Regīnai Falangai). Internetā pieejami video un apraksti, ka indieši vienkārši visu ēd ar rokām, maizi neizmantojot, tomēr šāds variants mums šķiet pieņemams vidusceļš starp īstu cūkošanos un ēšanu smuki ar galda piederumiem.

* Mēs izmantojām šādu Garam masala garšvielu maisījumu:

garam masala

Pirkts Gemosā, ļoti labs. Izmantojam arī lēcu-tomātu zupas pagatavošanā, dārzeņu sutinājumiem u.c.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s