Šokolādes siera kūka ar Ginesa alu

Standard

Meklēju iedvesmu vakariņām un nejauši uzgāju šo šokolādes-Ginesa alus siera kūkas recepti. Vienu dienu spēju ignorēt savu vēlmi pēc tās, bet jau nākamajā sapratu, ka man šī kūka ir jāuztaisa. Un štrunts par to, ka nav nekādu svētku – kādēļ gan lai es neuzceptu siera kūku, ar kuru nosvinēt laiku starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu..

Kūka ir ļoti garšīga un sātīga, ar izteiktu šokolādes garšu. Ja baidās, ka alus garša būs ļoti jūtama – tā nav, Ginesa alus šeit palīdz izcelt šokolādes garšu un padara kūku slapjāku.

Iesaku gabaliņus griezt ne pārāk lielus; klāt var pasniegt svaigas ogas (ideāli būtu avenes, mellenes u.tml.).

cheescake

Sastāvdaļas (kūkas formai ar diametru 26 cm):

  • piparkūkas, apmēram 250 g (kūkas pamatnei)
  • 50 g sviests
  • 1 ēd.k. kakao pulveris (var arī nelikt)
  • 1 ēd.k. brūnais cukurs (var arī nelikt)
  • 350 g tumšās šokolādes
  • 2 ēd.k. saldais krējums
  • 600 g krēmsiers bez piedevām (es izmantoju 4 paciņas 150 g krēmsiera; oriģinālajā receptē vajadzēja 680g)
  • 1 tase (cup) cukurs (var likt visu daudzumu balto cukuru; es pusi daudzuma liku brūno demerara cukuru)
  • 1/2 tase (1/2 cup) skābais krējums
  • 3 olas
  • 1 tējk. vaniļas cukurs vai 1/2 tējk. vanilīns, vai 1 tējk. vaniļas ekstrakts
  • 3/4 tase (3/4 cup) Ginesa alus (Guinness) – pieļauju, ka var aizstāt ar kādu citu līdzīgu tumšo alu (es gan tā nedarītu)

Piezīme. Tā kā man mājās ir mērkrūze, kur ir iedaļas arī amerikāņu iecienītajai mērvienībai tase = cup, tad man receptes daudzumus nenācās pārveidot. Ja šāda mērtrauka nav, tad jārēķinās, ka tase ir aptuveni 240 ml.

Pagatavošana:

1. Cepeškrāsnij jābūt sakarsētai līdz 180° C, bez konvekcijas.

2. Sasmalcina piparkūkas (ar to lieliski tika galā rokas blenderim komplektā nākušais smalcinātājs ar trauciņu). Izkausē sviestu un pievieno piparkūku drupačām, samaisa. Ja vēlas, pievieno nedaudz kakao un cukuru. Iegūto masu izklāj uz kūkas formas pamatnes (uz sāniem nav nepieciešams), izlīdzina un nedaudz pieplacina (vēlams, lai kūkas forma ir ar noņemamiem sāniem).

3. Izkausē šokolādi kopā ar saldo krējumu.

4. Nedaudz saputo krēmsieru, iejauc tajā cukuru, izkausēto šokolādi, skābo krējumu, olas, vaniļas cukuru un Ginesa alu. Visu rūpīgi samaisa; iegūtajai masai jābūt plūstošai un spīdīgai (un garšīgai :).

5. Izlej kūkas formā virs pamatnes.

6. Liek kūku cepties sakarsētajā cepeškrāsnī apmēram 60 minūtes. Gatavā kūka ir no ārpuses apcepusies, bet formu pakustinot vidus ir nedaudz drebelīgs, bet ne pilnīgi šķidrs.

7. Izslēdz cepeškrāsni, tās durvis nedaudz atver un atstāj kūku uz vismaz 30 minūtēm; pēc tam kūku izņem ārā un atdzesē.

8. Kad kūka pilnībā atdzisusi, to liek ledusskapī uz vismaz 4 stundām (vēlams uz nakti).

Labu apetīti! :)

cheescake

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s